Με "Μνημόνιο επιχειρηματικότητας και ευελιξίας" που θα περιλαμβάνει μισθούς κάτω από τα όρια της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης και μειωμένα ασφάλιστρα για τους εργοδότες, δρομολογεί η κυβέρνηση τον δεύτερο γύρο παρέμβασης στα εργασιακά, αποτυπώνοντας και νομοθετικά τις απαιτήσεις της τρόικα και των εργοδοτών για μεγαλύτερη ευελιξία στους μισθούς, μείωση του μη μισθολογικού κόστους και ευελιξία στον χρόνο εργασίας. Τελικός στόχος η γενική μείωση του κόστους εργασίας τουλάχιστον κατά 30% στον ιδιωτικό τομέα.
Ηδη η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, επικαλούμενη την ύφεση, την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και την δραματική αύξηση της ανεργίας, δηλαδή τα προφανή αποτελέσματα της πολιτικής του μνημονίου, μεταθέτει στους μισθούς των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα τα βάρη της κρίσης, ικανοποιώντας ταυτόχρονα όλη τη γκάμα των (χρόνιων) αιτημάτων του ΣΕΒ και των άλλων εργοδοτικών οργανώσεων.
Οι νέες - οδυνηρές παρεμβάσεις για την πλειοψηφία των χαμηλόμισθων στον ιδιωτικό τομέα - αναμένεται να οριστικοποιηθούν στις συναντήσεις με το κλιμάκιο της τρόικα που καταφθάνει αύριο στην Αθήνα, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι θα αποτυπωθούν σε νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει, τις ακόλουθες βασικές παραμέτρους:
1. Οι Επιχειρησιακές Συμβάσεις θα υπερισχύουν στο εξής των κλαδικών αλλά και αυτής ακόμα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, σύμφωνα με την πρόβλεψη του Μνημονίου (Ν. 3845/2010, Άρθρο 2 παράγραφος 7) αλλά και της διάταξης του ασφαλιστικού νόμου (Ν.3863) που προβλέπει την απόκλιση από τα όρια της Εθνικής, δηλαδή του κατώτατου προβλεπόμενου μισθού. Ήδη δύο επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει σε μείωση των εισαγωγικών μισθών, με τους εργαζόμενους να αμείβονται με 640 ευρώ μηνιαίο μισθό, έναντι 739 (μείωση 15%) που προβλέπει η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και την υπουργό Εργασίας να δηλώνει ότι οι συμβάσεις αυτές είναι έγκυρες. Η υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων είναι πάγιο αίτημα του ΣΕΒ, και των τραπεζιτών, οι οποίοι αρνούνται την τελευταία διετία τις διαπραγματεύσεις με την ΟΤΟΕ. Στην ίδια ενότητα περιλαμβάνεται και η αλλαγή στο καθεστώς της διαιτησίας (ΟΜΕΔ) που εκτός της δυνατότητας προσφυγής και των δύο πλευρών (εργοδότες και εργαζόμενοι) θα στερεί τη δυνατότητα προσφυγής στα κλαδικά σωματεία των ΔΕΚΟ, ενώ ο ΟΜΕΔ δεν θα επιδικάζει αυξήσεις υψηλότερες της ΕΓΣΣΕ.
2. Την περασμένη εβδομάδα η Υπουργός Εργασίας Λ. Κατσέλη εξήγγειλε ουσιαστικά τη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, λέγοντας ότι τα ασφάλιστρα στη χώρα μας είναι υψηλά. Σύμφωνα με πληροφορίες η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών (που ζητεί επίμονα η ΓΣΕΒΕ) μπορεί να φθάνει το 15% και σε πρώτη φάση θα αφορά τους εργοδότες που ανταποκρίνονται έγκαιρα στις ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους. Σύμφωνα ωστόσο με άλλα σενάρια η έκπτωση μπορεί να είναι μέχρι και διπλάσια (!) στην περίπτωση που οι εργοδότες προεξοφλούν τις εισφορές τους για ένα τουλάχιστον 6μηνο, ενώ προκειμένου να απαλλαγούν οι επιχειρήσεις από τις ανεξόφλητες εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία (μόνο στο ΙΚΑ φθάνουν τα 9 δισ. ευρώ) και εξετάζεται ακόμα και ένα είδος ασφαλιστικής περαίωσης!
3. Τέλος το Υπουργείο Εργασίας ανταποκρινόμενο και σε ένα τρίτο αίτημα των εργοδοτών, εξετάζει την αύξηση του χρόνου εργασίας (εφαρμογή ευέλικτου 8ωρου) χωρίς υπερωριακές αμοιβές και με αναπλήρωση του επιπλέον χρόνου εργασίας σε άλλες περιόδους. Δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το μέτρο εφαρμογής της 4ήμερης εργασίας σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας, με μείωση των μισθών των εργαζομένων κατά 20%.
* Με Συλλαλητήριο στις 25 Νοεμβρίου πιθανότατα έξω από Βουλή και γενική απεργία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στις 15 Δεκεμβρίου απαντούν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στην επιβολή νέων επώδυνων μέτρων στους μισθωτούς ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Τα συνδικάτα διαμηνύουν σε τρόικα και κυβέρνηση ότι δεν πάει άλλο, ενώ θεωρούν ως αιτία πολέμου τη στάση της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκας Κατσέλη για τις συμβάσεις και τις δηλώσεις της για ελαστική εργασία. Την ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται να συνεδριάσουν οι Εκτελεστικές Επιτροπές των δύο οργανώσεων προκειμένου να διαμορφώσουν κοινό πλαίσιο δράσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου