Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ ΣΤΗΝ FREE SUNDAY - 22/11/2013


Του Θανάση ΠΕΤΡΑΚΟΥ - Βουλευτή Μεσσηνίας 
& Υπεύθυνος Τομέα Ενέργειας Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ
- Τι συμβαίνει με τα οικονομικά της ΔΕΗ: Κινδυνεύει με κατάρρευση η μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας ; 
Οι εφαρμοζόμενες μνημονιακές πολιτικές των τελευταίων χρόνων, έχουν  ως συνέπεια, η μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας, με τζίρο περίπου 6 δις ευρώ, να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας. Η απόφαση μετατροπή της σε φοροεισπρακτικό μηχανισμό, επιδείνωσε την οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πελατών της ξεπερνούν 1,3 δις ευρώ. Παράλληλα, οι τράπεζες δίνουν δάνεια στην ΔΕΗ με τοκογλυφικά επιτόκια 9% - 11%. Συνεπώς, όταν δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν αναγκαίες επενδύσεις, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Επιπλέον, η επιχείρηση οδηγείται σε απαξίωση διότι υπάρχει απαγόρευση προσλήψεων και αποχώρηση έμπειρων στελεχών. Την ίδια στιγμή, επιλέγεται η χρήση εργολάβων, οι οποίοι στοιχίζουν περισσότερα και εκτινάσσουν το κόστος παραγωγής. Με βάση τα παραπάνω, δεν γίνεται να μην κινδυνεύει με κατάρρευση, είναι θέμα χρόνου. Η κερδοφορία που παρουσιάζει είναι πολύ ασταθής. Οφείλεται πρωτίστως στις μεγάλες αυξήσεις του τιμολογίου ΗΕ αλλά και σε μια σειρά από τυχαίους παράγοντες, όπως μεγάλη παραγωγή ΗΕ από την πιο φθηνή πηγή ενέργειας τα υδροηλεκτρικά λόγω της αυξημένης βροχόπτωσης, μειωμένα τέλη CO2 κτλ.
- Η ΔΕΗ θέλει να καταγγείλει τη σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος από τον όμιλο Μυτιληναίου, καθώς θεωρεί επιζήμια για αυτήν την τιμή των 40,7 ευρώ/MWh που όρισε η Μόνιμη Διαιτησία. Ο όμιλος Μυτιληναίου καταγγέλλει "αντισυνταγματική απόφαση". Ποιος έχει δίκιο ; 
Είναι γεγονός ότι το κόστος ενέργειας είναι πολύ υψηλό εξαιτίας της ιδιωτικοποίησης και των επιλογών ενεργειακού μίγματος. Όμως, δεν είναι δυνατόν η ΔΕΗ να πουλάει κάτω του κόστους. Η Αλουμίνιον Α.Ε. βέβαια, είναι μια ενεργοβόρα παραγωγική επιχείρηση και συνεπώς είναι λογικό να θέλει τιμή που να την καθιστά ανταγωνιστική. Όμως, ο όμιλος Μυτιληναίου δεν έχει μόνο την Αλουμίνιον Α.Ε αλλά έχει την ΜΕΤΚΑ και την μονάδα παραγωγής ΣΥΘΗΑ που απομυζούν την ΔΕΗ και συμβάλλουν στην αύξηση του κόστους ενέργειας. Επιπλέον, πρέπει να θυμίσουμε ότι η μονάδα ΣΥΘΗΑ του ομίλου Μυτιληναίου, χαρακτηρίσθηκε ως ΑΠΕ, και πουλάει στην ΔΕΗ το ρεύμα 2,5 φορές πάνω από την τιμή που το αγοράζει με τη σκανδαλώδη ρύθμιση που έκανε ο κος Παπακωνσταντίνου το 2011. Και βεβαίως την ίδια στιγμή, η Αλουμίνιον ΑΕ που πληρώνει το ρεύμα με μειωμένες πλέον τιμές,  προχώρησε σε μειώσεις μισθών και αποζημιώσεων στους εργαζόμενους. Τέλος, εκτός από τις ευθύνες της ΡΑΕ και της Επιτροπής Διαιτησίας, ευθύνες φέρει και η διοίκηση της ΔΕΗ, διότι δέχθηκε να πάει σε διαιτησία.
- Πώς κρίνετε τη συγκεκριμένη υπόθεση; Ποια είναι η εκτίμησή σας για τη συγκεκριμένη υπόθεση; Υπάρχει κάποιο βάθος που δεν βλέπουμε ; 

Η συγκεκριμένη υπόθεση είναι εξαιρετικά σοβαρή. Όπως προείπαμε, οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της «απελευθέρωσης» και των ιδιωτικοποιήσεων στον χώρο ενέργειας, σε συνδυασμό με τις μνημονιακές αποφάσεις αλλά και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, συνέβαλαν ώστε να αυξηθεί δραματικά το κόστος ενέργειας. Είναι γνωστό ότι για να στηριχθούν οι ιδιωτικές κρατικοδίαιτες επιχειρήσεις παραγωγής ρεύματος από Φ.Α.  επιδοτούνται μέσω των μηχανισμών της αγοράς (Μηχανισμός Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους, Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος) με περίπου 1,1 δις ευρώ ετησίως . Όταν μάλιστα σήμερα η εγκαταστημένη ισχύς είναι τουλάχιστον υπερδιπλάσια της απαιτούμενης, είναι απαράδεκτο να καλούνται οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις να πληρώσουν τις επενδύσεις που κάνανε κάποιοι μεγαλοεπενδυτές.  Επενδύσεις που πλέον δεν είναι χρήσιμες, δεν είναι αποδοτικές, ιδιαίτερα σήμερα που εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά μένουν χωρίς ρεύμα κάθε μήνα και οι ενεργοβόρες βιομηχανίες κλείνουν ή σκέφτονται να μετακομίσουν στο εξωτερικό για να ανταγωνιστούν σε διεθνές επίπεδο επιχειρήσεις με μικρότερο κόστος ενέργειας.Είναι επείγουσα ανάγκη να υπάρξει μια συνολικά διαφορετική πολιτική ώστε να μειωθεί συνολικά το κόστος ενέργειας και πρώτα από όλα να σταματήσει η επιδότηση των ιδιωτών μεγαλοπαραγωγών ΗΕ από ΦΑ που αυξάνουν το κόστος ενέργειας συνολικά.
- Ο ΣΥΡΙΖΑ πώς θα χειριστεί το συγκεκριμένο ζήτημα εάν σχηματίσει κυβέρνηση ; 
Η απάντηση στην ερώτηση αυτή δόθηκε παραπάνω. Πρώτο μέτρο θα είναι η διακοπή της παραπέρα ιδιωτικοποίησης και σταδιακή ανάκτηση από το Δημόσιο της ΔΕΗ ως ενιαίας καθετοποιημένης και 100 % δημόσιας επιχείρησης. Το νοικοκύρεμα της λειτουργίας της και το σταμάτημα της κακοδιαχείρισης. Η άμεση κατάργηση των επιδοτήσεων των ιδιωτών παραγώγων ΗΕ από φυσικό αέριο.  Αναγκαίες επενδύσεις της ΔΕΗ για την μείωση του κόστους παραγωγής, κατάργηση των υπεργολαβιών και αναπλήρωση των κενών με μόνιμο προσωπικό. Αυτά θα μειώσουν συνολικά το κόστος παραγωγής ενέργειας. Επίσης, η ΔΕΗ με αριστερή διακυβέρνηση θα περιορίσει τα περιθώρια κέρδους της σε όφελος της κοινωνίας και της ανάπτυξης.  Δεν νομίζω ότι θα χρειαστούν άλλα μέτρα, αλλά στο ΣΥΡΙΖΑ είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με τον οποιονδήποτε προκειμένου να μειωθεί το κόστος ενέργειας.
- Με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ που βρίσκεται υπό εξέλιξη τι θα κάνετε ;
Με την πραξικοπηματική Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, στις 24 Ιουλίου του 2013, η μνημονιακή συγκυβέρνηση αποφάσισε τον τεμαχισμό της ΔΕΗ και το χρονοδιάγραμμα ξεπουλήματος. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ - παρά την προγραμματική δέσμευση του κου Σαμαρά ότι τα δίκτυα δεν πωλούνται -, η διάσπαση της ΔΕΗ σε Μικρή (30%), που θα πωληθεί και στη Μεγάλη της οποίας θα πωληθεί επιπλέον το 17%. Το θέμα της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της διάσπασης και διάλυσης της ΔΕΗ είναι μείζον για τον λαό και για τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να συγκροτηθεί ένα ευρύτατο μέτωπο κοινωνικών δυνάμεων ώστε να αποτραπεί το μέγα αυτό έγκλημα. Η μνημονιακή συγκυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα να εκχωρήσει σε ιδιώτες την ΔΕΗ και τον ΑΔΜΗΕ. Έχουμε τονίσει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την εκποίηση της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης της χώρας. Θα ακυρώσουμε όλες τις μνημονιακές αποφάσεις
- Βοηθάει την ελληνική οικονομία να προειδοποιείτε επίδοξους επενδυτές ότι θα χάσουν τα λεφτά τους αν πάρουν μέρος στις ιδιωτικοποιήσεις ;
Δεν πρόκειται για επενδυτές αλλά για αρπακτικά που με τις οδηγίες της τρόικα και την συμφωνία της μνημονιακής συγκυβέρνησης θέλουν να λεηλατήσουν τις δημόσιες επιχειρήσεις οι όποιες έχουν γίνει με τον ιδρώτα και το αίμα του Ελληνικού λαού. Άρα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα χάσουν τα ελάχιστα χρήματα που θα δώσουν. Αυτό κάθε άλλο παρά επιβλαβές είναι για την Ελληνική Οικονομία καθότι η εκποίηση των δημόσιων επιχειρήσεων δεν είναι επένδυση  αλλά αλλαγή ιδιοκτησίας και τα χρήματα μάλιστα θα πάνε στους τοκογλύφους δανειστές. Η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη από σοβαρές παραγωγικές επενδύσεις και όχι από «αρπαχτές» και ξεπουλήματα έτοιμων επιχειρήσεων. Είναι χαρακτηριστικό εξάλλου ότι στην τριετία της κρίσης και την ύφεσης οι μόνες σοβαρές επενδύσεις που έγιναν ήταν από τον υπό εκποίηση δημόσιο τομέα. Η ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ προχώρησαν σε επενδύσεις 3,2 δις ευρώ.
- Εσείς είστε υπέρ της στρατηγικής προσέλκυσης βουλευτών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ;


Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει και αγωνίζεται μαζί με τον λαό για να βγει η χώρα από την  βαθειά οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση στην οποία έχει περιέλθει από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αλλά και της συγκυβέρνησης των δυο κομμάτων. Αυτή η μεγάλη προσπάθεια προϋποθέτει την συσπείρωση, γύρω από το πρόγραμμα μας, εξόδου από την κρίση, της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών ανεξάρτητα τι ψήφιζαν τα προηγούμενα χρόνια. Καλούμε λοιπόν τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους επαγγελματίες, την νεολαία  να συμπορευτούν με τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε στις προσεχείς εκλογές να υπάρξει μια μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία, ικανή να αντιμετωπίσει τις μεγάλες πιέσεις που θα ασκηθούν από το εγχώριο και ευρωπαϊκό οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο αλλά και να στηρίζει ενεργά το τιτάνιο έργο που πρέπει να γίνει. Συνεπώς, η πρόσκληση δεν απευθύνεται σε πρόσωπα που από κεντρικές θέσεις έχουν στηρίξει μνημονιακές αποφάσεις και πολιτικές. Κριτήρια για τη συνεργασία με στελέχη από άλλους πολικούς χώρους είναι ο πρότερος αντιμνημονιακός τους βιος, η ανιδιοτέλεια τους και σε καμία περίπτωση δεν θα γίνουμε κολυμβήθρα του Σιλωάμ για κανέναν.

1 σχόλιο:

Alexandros Raskolnick είπε...

Πληρώνουμε από τους φόρους μας τις υποδομές ηλεκτροπαραγωγής. Ειρήσθω εν παρόδω, μαζί πληρώνουμε και το φαγοπότι που -σύμφωνα με επώνυμες καταγγελίες και δημοσιογραφική έρευνα- συνεχίζεται απρόσκοπτα στις προμήθειες της κατ’ ευφημισμό «δημόσιας» επιχείρησης ηλεκτρισμού. Πληρώνουμε το μαζούτ που καίνε τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής κι αναπνέουμε τις αναθυμιάσεις τους. Πληρώνουμε κι άλλους φόρους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και για τη μεταφορά της κι αντί να έχει κάθε ταράτσα στους αστικούς μας ιστούς το φωτοβολταϊκό της πάνελ, προωθήσανε άλλες πολιτικές για να κοπούν πορτοκαλιές κι ελιές, για να σπείρουν φωτοβολταϊκά που φύτρωσαν στα βουνά και στα λαγκάδια, για να τρυγήσουν ευρώ οι επιτήδειοι, παράγοντας ακριβό ρεύμα που χάνεται στη μεταφορά. Άντεξε όσο άντεξε κι αυτή η πυραμίδα, μέχρι που φυσιολογικά κατέρρευσε κι αυτή, έτσι παράλογα που είχε σχεδιαστεί από τους Ολετήρες. Πληρώνουμε και τις αμοιβές των χρυσοκάνθαρων ζωυφίων που «συμβουλεύουν» τους Ολετήρες και προωθούν αυτές τις πολιτικές.

Κράτος εν κράτει ανάλγητων Ολετήρων!

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας.

Επιστροφή