Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Με το 3ο μνημόνιο η ΔΕΗ οδηγείται σε συρρίκνωση και διάλυση


Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΗ Σαράντου 
Υποψήφιος Βουλευτής Αρκαδίας
της "ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ"

Με το 3ο μνημόνιο (Ν. 4336/2015) που υπογράφτηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. (και την Ν.Δ. το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ) λέει κατά γράμμα (παρ. Γ, υποπαρ. 4.3, σελίδα 1029).
Για τη ΔΕΗ: «Τον Σεπτέμβριο του 2015, οι αρχές θα συζητήσουν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον σχεδιασμό του συστήματος δημοπρασιών ΝΟΜΕ, με στόχο να μειωθούν κατά 25% τα μερίδια λιανικής και χονδρικής αγοράς της ΔΕΗ και να πέσουν κάτω από το 50% έως το 2020, ενώ οι οριακές τιμές θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα συμμορφώνονται πλήρως με τους κανόνες της ΕΕ. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας για το ΝΟΜΕ έως τα τέλη Οκτωβρίου 2015, οι αρχές θα συμφωνήσουν με τους θεσμούς διαρθρωτικά μέτρα τα οποία θα εγκριθούν αμέσως και θα οδηγήσουν στα ίδια αποτελέσματα που αναφέρονται ανωτέρω όσον αφορά τα μερίδια αγοράς και τα χρονοδιαγράμματα (βασικό παραδοτέο). Σε κάθε περίπτωση, έως το 2020 καμία επιχείρηση δεν θα μπορεί να παράγει ή να εισάγει, άμεσα ή έμμεσα, πάνω από το 50% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται και εισάγεται στην Ελλάδα (νομοθεσία που θα θεσπιστεί ως προαπαιτούμενο)».
Για τον ΑΔΜΗΕ: «Έως τον Οκτώβριο του 2015, οι αρχές : α) θα λάβουν μη αναστρέψιμα μέτρα (συμπεριλαμβανομένης της ανακοίνωσης της ημερομηνίας για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών) για την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ΑΔΜΗΕ, εκτός εάν προταθεί εναλλακτικό σχέδιο, με ισοδύναμα αποτελέσματα όσον αφορά τον ανταγωνισμό και τις προοπτικές επενδύσεων, σύμφωνα με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές και σε συμφωνία με τους θεσμούς για την επίτευξη πλήρους ιδιοκτησιακού διαχωρισμού από τη ΔΕΗ (βασικό παραδοτέο)».

Από τα παραπάνω η αλήθεια είναι πως το σχέδιο για τη ΔΕΗ δεν τη πουλάει απλά αλλά τη διαλύει δια παντός. Την πτωχεύει, την εξαφανίζει με μοχλό  το νέο σύστημα δημοπρασιών (ΝΟΜΕ). 
Πιο συγκεκριμένα:
Για τη ΔΕΗ: το ποσοστό συμμετοχής της στην χονδρική αγορά που βρίσκεται ήδη στο 65% θα πάει ακόμα πιο κάτω παραχωρώντας από τον ερχόμενο Οκτώβριο το 25% της παραγωγής της από λιγνίτες και νερά στους ιδιώτες, με στόχο όπως και για την λιανική (η ΔΕΗ κατέχει σήμερα το 97% των πελατών) μέχρι το 2020 να μην παράγει και να μην εισάγει πάνω από το 50% της καταναλισκόμενης ενέργειας.
Για τον ΑΔΜΗΕ: Ακόμη και αν αποφευχθεί η απευθείας ιδιωτικοποίηση - πράγμα που δεν είναι απόλυτα δεδομένο - έχει συμφωνηθεί η εκχώρηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας του ΑΔΜΗΕ σε μια άλλη εταιρεία που θα είναι απολύτως ανεξάρτητη ιδιοκτησιακά και λειτουργικά από τη ΔΕΗ και θα έχει εκτός από τη διαχείριση του συστήματος της αγοράς, τον λειτουργό της αγοράς, το σχεδιασμό και την κατάρτιση του αναπτυξιακού πλάνου.
Παραχώρηση του 17%  στο ΤΑΙΠΕΔ: Σημειώνουμε ότι παραμένει εκχωρημένο στο ΤΑΙΠΕΔ το 17% των μετοχών της ΔΕΗ που μέσω του φορέα αποκρατικοποιήσεων των θα οδηγηθεί για ξεπούλημα. 
Αυτοί που υπέγραψαν και θα προχωρήσουν στην εφαρμογή των απαράδεκτων ρυθμίσεων του 3ου μνημονίου για τη ΔΕΗ, σε αντίθεση με τα όσα διακήρυσσαν, επιφέρουν ένα οδυνηρό και θανάσιμο πλήγμα για την προοπτική της και το ρόλο της ΔΕΗ που με διαφορετικούς τρόπους και ρυθμίσεις οδηγεί στο ίδιο αποτέλεσμα με τις εφαρμοζόμενες νεοφιλελεύθερες και μνημονιακές πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων. Να ευνοηθούν και να κερδοσκοπήσουν οι ιδιώτες στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας, να οδηγηθεί στη συρρίκνωση και τη διάλυση η ΔΕΗ και να αυξηθεί η τιμή του ρεύματος με αρνητικές επιπτώσεις στους καταναλωτές και την προοπτική ανάπτυξη της χώρας μας.
Η ΔΕΗ, η Επιχείρηση του Ελληνικού λαού δέχεται ένα βαρύτατο πλήγμα το οποίο στην κυριολεξία ισοδυναμεί με την χαριστική βολή.
Η τοποθέτηση  για σωτηρία της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ εντός μνημονίου μέσω τάχα των ισοδύναμων που θα γίνει προσεκτικά και δίκαια, με επιμερισμό της ευθύνης και των κινδύνων σ’ όλους τους επίδοξους προμηθευτές, χωρίς φαινόμενα κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας και κερδοσκοπίας, με επενδύσεις και θέσεις απασχόλησης είναι κούφια λόγια και αυτό οφείλει να το αντιληφθεί πριν απ’ όλους η σημερινή Διοίκηση της ΔΕΗ.

Οι εντολοδόχοι της τρόικας δεν έχουν κανένα δικαίωμα να διαλύσουν και να ξεπουλήσουν την στρατηγικότερη Δημόσια Επιχείρηση της χώρας. Η ΔΕΗ δημιουργήθηκε με τον ιδρώτα και το αίμα του Ελληνικού λαού και δεν θα επιτρέψουμε να την διαλύσουν.
Η «ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ» θα αντισταθεί. Με την ισχυρή παρουσία και δύναμη στην επόμενη Βουλή, το σχέδιο που έχει διαμορφωθεί μέσα από το 3ο μνημόνιο σε βάρος της ΔΕΗ και σε βάρος του ελληνικού λαού, δεν θα περάσει.
Να σταματήσει η λεηλασία και η καταλήστευση του τόπου και του ελληνικού λαού. Το τσεκούρωμα σε συντάξεις - μισθούς και η φορολεηλασία. Να σταματήσει το ξεπούλημα της χώρας και η εθνική  υποτέλεια.
Δύναμη στη «ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ» για να χαλάσουμε, να ακυρώσουμε αυτή τη μνημονιακή σούπα και την καταστροφή που ετοιμάζουν».
Να δημιουργήσουμε ένα πλατύ αγωνιστικό κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο για να αποτραπεί αυτό το μέγα εθνικό και κοινωνικό έγκλημα. Η ΔΕΗ και η ηλεκτρική ενέργεια ως εθνικός πλούτος ανήκει σε όλους, και επομένως είναι χρέος καθενός από εμάς να υπερασπιστούμε τον Δημόσιο και κοινωνικό της χαρακτήρα.

Στις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη μας δίνεται δυνατότητα ψηφίζοντας την «ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ» να ανοίξουμε ένα νέο δρόμο, να ξανακερδίσουμε την αξιοπρέπεια και το μέλλον μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας.

Επιστροφή