Σάββατο 26 Ιουλίου 2008

Στο ΠΕΡΑΜΑ το έγκλημα είναι "διαρκές".

Στο Πέραμα ή θα είσαι άνεργος ή αν δουλεύεις θα είσαι μελλοθάνατος

Το πιο πολύνεκρο εργατικό «ατύχημα» των τελευταίων χρόνων έγινε την Πέμπτη στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη στο Πέραμα. Λίγο μετά το μεσημέρι και κατά τη διάρκεια εργασιών στα αμπάρια του δεξαμενόπλοιου Friendship Gas σημειώθηκε έκρηξη και αμέσως μετά το πλοίο τυλίχτηκε στις φλόγες.
Θυσία στο βωμό του κέρδους, της εφοπλιστικής ασυδοσίας και της κυβερνητικής πολιτικής που καλύπτει το εφοπλιστικό κεφάλαιο, 8 νεκροί και 4 τραυματίες, ενώ ανάμεσα στους εργάτες της ζώνης συζητιέται έντονα η πιθανότητα τα θύματα να είναι ακόμα περισσότερα καθώς ανάμεσα στους δεκάδες εργάτες που δούλευαν τη στιγμή της έκρηξης στο πλοίο, ήταν αρκετοί μετανάστες «χωρίς χαρτιά» που δεν καταγράφονται σε καμιά κατάσταση και η εξαφάνιση τους είναι δύσκολο να διαπιστωθεί.
Το νέο αυτό έγκλημα που έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο εργατικών «ατυχημάτων» – δολοφονιών, δεν είναι το πρώτο στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη. Στο Πέραμα το έγκλημα είναι «διαρκές». Δουλεύοντας χωρίς μέτρα ασφάλειας, υπό την πίεση των εφοπλιστών να τελειώνουν γρήγορα οι επισκευές γιατί ο «χρόνος είναι χρήμα», θύμα των πλημμελών ελέγχων και της έλλειψης κυρώσεων, ο κάθε εργαζόμενος στη Ζώνη, αλλά και σε άλλες παραγωγικές μονάδες, είναι ανά πάσα στιγμή υποψήφιος για τον μακρύ κατάλογο των θυμάτων της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, του εγκληματικού κυνηγιού του κέρδους και της κυβερνητικής αδιαφορίας. Μόλις πριν ένα χρόνο οι εργάτες της ζώνης θρήνησαν δύο ακόμα συναδέλφους τους που χάθηκαν με τον ίδιο τρόπο μετά από πυρκαγιά που σημειώθηκε σε αμπάρι δεξαμενόπλοιου κατά την διάρκεια εκτέλεσης εργασιών, ενώ η Ζώνη μετράει πάνω από 25 νεκρούς εργάτες την τελευταία δεκαετία. Εργάτες απ’ αυτούς που κάθε μέρα παίζουν τη ζωή τους κορώνα γράμματα για ένα μεροκάματο τρόμου, που κι αυτό δεν είναι σταθερό και εξασφαλισμένο για όλο το χρόνο.
Όπως δήλωσε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης: «Στο Πέραμα ή θα είσαι άνεργος ή αν δουλεύεις είσαι μελλοθάνατος. Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει. ..Το εφοπλιστικό και εργολαβικό κέρδος δολοφονεί. Μιλάμε όχι για ατυχήματα, αλλά για προδιαγεγραμμένες μαζικές δολοφονίες. Στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη δεν τηρείται κανένας απολύτως κανόνας ασφάλειας. .... Οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα δεν κάνουν απολύτως τίποτα. Απλώς παρακολουθούν ως «Νέρωνες» τις τραγωδίες που είναι απόρροια των πολιτικών τους ...».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας.

Επιστροφή