Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

ΜΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕΗ

Η τρόικα απαιτεί απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας

Επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, αρχίζοντας από την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, ζητεί τώρα η τρόικα από την κυβέρνηση.

Τη διάσπαση της ΔΕΗ και την πώληση μονάδων της σε ιδιώτες άμεσα ζητεί η τρόικα σε εφαρμογή του μνημονίου, φέρνοντας σε δύσκολη θέση το κυβερνητικό επιτελείο.

Στις 24 Ιουλίου θα έλθουν στην Αθήνα οι ελεγκτές της τρόικας για να διαπιστώσουν τι έχει γίνει στην ενέργεια στο πλαίσιο του μνημονίου, αφού ως τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει συγκεκριμένα μέτρα, κυρίως την απελευθέρωση αγορών, υπηρεσιών και επαγγελμάτων.

Προηγουμένως όμως, την ερχόμενη Πέμπτη στις 22 του μήνα, έρχεται στη χώρα μας ο γενικός διευθυντής Ενέργειας κ. Χανς Χίλμπρεχτ , που είναι το «δεξί χέρι» του κ. Οτο Εντιγκερ, κοινοτικού επιτρόπου Ενέργειας, για να ελέγξει την πρόοδο της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού στο πλαίσιο του μνημονίου. Ο κοινοτικός αξιωματούχος έρχεται με κακές διαθέσεις, και αυτό έχει διαφανεί από την επιστολή που απέστειλε προ ημερών προς το κυβερνητικό επιτελείο με την οποία ζητεί να μάθει εγγράφως τις θεσμικές και πρακτικές κινήσεις του υπουργείου Οικονομικών και του ΥΠΕΚΑ για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ύφος της επιστολής του κ. Χίλμπρεχτ είναι έντονα επικριτικό και σαρκαστικό επειδή ο ίδιος θεωρεί ότι από τα μέσα Ιουνίου θα έπρεπε να είχε πληροφορηθεί επίσημα τις κυβερνητικές ενέργειες στο θέμα της απελευθέρωσης. Ο ίδιος εκτιμά επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση και τα μεγάλα παραγωγικά υπουργεία δεν έχουν ξεκινήσει καμία κίνηση απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού, που συνδυάζεται με δραματικές αλλαγές στη ΔΕΗ.

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι «δεν θα θέλαμε εκπλήξεις και δυσάρεστες παρεξηγήσεις για όσα εμπεριέχει το μνημόνιο», δηλαδή ο κ. Χίλμπρεχτ απειλεί ότι οι αναγκαίες παρεμβάσεις που υποδείχθηκαν για την πλήρη και πραγματική απελευθέρωση της εθνικής αγοράς ενέργειας όχι μόνο πρέπει να γίνουν άμεσα, αλλά να τύχουν και της γραπτής συναίνεσης της τρόικας.

Όπως προκύπτει από το ύφος της επιστολής, η οποία έχει σημάνει ήδη συναγερμό στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, η τρόικα δεν είναι διατεθειμένη να περιμένει άλλο και θα έχει συναντήσεις, εκτός από το ΥΠΕΚΑ, και με τις ηγεσίες της ΡΑΕ, του ΔΕΣΦΑ και του ΔΕΣΜΗΕ.

Οι κοινοτικοί επείγονται και μάλλον εκβιάζουν την ελληνική κυβέρνηση για να προχωρήσει σε δραματικές αλλαγές, με κατάτμηση της ΔΕΗ σε εταιρείες (που συνιστά έμμεση αλλά σαφή ιδιωτικοποίηση) ή με πωλήσεις μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας.

Επιστροφή