Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ - Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2013


                                                            Του  ΑΛΕΞΑΝΔΡΗ Σαράντου *


Θέμα: Λειτουργία  ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Οικονομικά - Οργανωτικά

Για αρκετά χρόνια η συνδικαλιστική λειτουργία της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ εξαρτήθηκε από τη στρόφιγγα της Διοίκησης κι όχι από τους εργαζόμενους.
Η χρηματοδότηση χρησιμοποιήθηκε για την προπαγάνδιση της προσαρμογής στην ιδιωτικοποίηση καθησυχάζοντας τους εργαζόμενους ότι «εξασφαλίστηκαν».
Όταν τα οικονομικά της Ομοσπονδίας είναι γνωστά σε όλους εκτός από αυτούς στους οποίους ανήκουν τα χρήματα, τους εργαζόμενους η κατάληξη ήταν αναπόφευκτη.
Τη μέρα που κυβέρνηση και Διοίκηση δεν χρειαζόταν άλλο αυτές τις «συνδικαλιστικές» πρακτικές, ξεκίνησαν τα «όργανα», έκλεισε η στρόφιγγα άρχισαν οι οικονομικές δυσκολίες και η σημερινή κατάσταση στραγγαλίζει το Συνδικάτο.
Αυτό συμβαίνει σήμερα!
Δεν μπορούμε να κρύψουμε την πραγματικότητα κάτω από το χαλί.
Δεν μπορούμε να κάνουμε, τους ανυποψίαστους.
Οι οικονομικοί πόροι που διαχειρίστηκαν επί σειρά ετών οι ηγεσίες της ΓΕΝΟΠ, δεν πήγαν σε «αγώνες», στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, στην ενίσχυση του κύρους και του αγωνιστικού προσανατολισμού της Ομοσπονδίας αλλά στην απόσπαση συναίνεσης, στη δημιουργία αδιαφανούς λειτουργίας που οδήγησε σε εκφυλιστικά φαινόμενα και πρακτικές που μας έχουν εκθέσει στα μάτια των εργαζομένων και της κοινωνίας και που θα συναντάμε τις συνέπειες αυτών των ενεργειών μπροστά μας για αρκετό χρόνο.
Στο 35ο Συνέδριο τον Οκτώβριο του 2012 ως ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ τονίζαμε «Με παρατάξεις και στελέχη δέσμια καταστροφικών πολιτικών και υπόλογα για κακουργηματικές πράξεις πώς θα δώσουμε τις μάχες της επόμενης περιόδου στην πιο κρίσιμη περίοδο για τον Όμιλο και τη χώρα ;
Σήμερα δεν μπορούμε να κάνουμε σαν να μην τρέχει τίποτα και να προχωρήσουμε στην ίδια γραμμή πλεύσης, σαν να μην έχει κανένας ευθύνη για τις μέχρι σήμερα θέσεις, την πρακτική, την πορεία απαξίωσης του συνδικαλιστικού κινήματος.
Κανένας μας να μην δείχνει ότι ψάχνει για κολυμβήθρα του Σιλωάμ!
Αν το Συνδικάτο θέλει να έχει Αύριο, πρέπει να είναι διαφορετικό από το Χθες
Αρνούμαστε να πληρώσουν τα Σωματεία και οι εργαζόμενοι την όποια συνδιαλλαγή. Τα «δάνεια», τα «δανεικά» και τα «πρόστιμα» να τα πληρώσουν αυτοί που τα υπέγραψαν.
Η διαφάνεια και η κάθαρση δεν είναι υπόθεση καμιάς Διοίκησης, καμίας κυβέρνησης και κανενός Ρακιντζή. Άλλο στόχο έχουν αυτοί.
Το συνδικαλιστικό κίνημα είναι υπόθεση των εργαζομένων. Αυτοί πρέπει να έχουν και να ζητήσουν το λόγο και σε αυτούς πρέπει να λογοδοτούμε για τα πάντα.
Πρέπει να ανοίξει μια άλλη προοπτική!
Σήμερα, χρειαζόμαστε τα Συνδικάτα μας περισσότερο παρά ποτέ. Πρέπει να γίνουν τα όπλα της αντεπίθεσής μας για να πάρουμε πίσω το χαμόγελο, την ελπίδα, τη ζωή μας. Για να κατακτήσουμε ξανά την αξιοπρέπειά μας.

Για μια νέα πορεία στη λειτουργία της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ επιβάλλεται:

1.    Αναλυτικός έλεγχος της οικονομικής διαχείρισης της Ομοσπονδίας από το 2004 και εντεύθεν από ειδικούς με την συμμετοχή εκπροσώπων απ’ όλους τους Συνδυασμούς του Δ.Σ. και από εκπροσώπους Σωματείων.
2.   Ο.Κ.Δ.Ε./ΔΕΗ: Έλεγχος της οικονομικής του διαχείρισης από την ίδρυση του μέχρι σήμερα και κατάργηση του γιατί δεν είναι Οργανισμός της ΓΕΝΟΠ, η λειτουργία του ήταν αυτονομημένη από κάθε διαδικασία και δυνατότητα ελέγχου και λογοδοσίας από το Συνδικάτο. Φάνηκε από την ίδρυση του και στην πορεία εξελίχθηκε σε «παραμάγαζο».
3.    Ο.Κ.Δ.Ε - Κινητή Τηλεφωνία: Με ποια απόφαση μεταφέρθηκαν οι συνδέσεις της ΚΤ στον ΟΚΔΕ ; ποιο το όφελος για τους εργαζόμενους ; Ποια η διαχείρηση των πάνω από 300 χιλιάδων ευρώ το χρόνο λογαριασμών των συνδέσεων σήμερα ; και τέλος υπάρχει και αν ναι ποιες είναι οι ωφέλειες για το Συνδικάτο ;
4.   Για να υπερβούμε την σημερινή παραλυτική κατάσταση στη λειτουργία και τη δράση της Ομοσπονδίας διέξοδο αποτελεί η υλοποίηση της απόφασης του προηγούμενου Δ.Σ. διεξαγωγής Εκλογικού Συνεδρίου. Το Συνέδριο πρέπει να διεξαχθεί μέχρι το τέλος του Γενάρη του 2014. Έχει δημιουργηθεί νέο συνδικαλιστικό τοπίο μετά τις  ενοποιήσεις, αναδιατάξεις δυνάμεων και σχημάτων που επιδείνωσε ακόμη χειρότερα την αρνητική κατάσταση στη λειτουργία της Ομοσπονδίας. Με ετοιμότητα δράσης μπροστά στις εξελίξεις, με εξωστρέφεια και συζήτηση των νέων δεδομένων μπορεί να υπάρξει θετική προοπτική.

Άμεσο και κεντρικό καθήκον μας είναι να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις μαζί με το λαό για να αποτραπεί το ξεπούλημα της Επιχείρησης του ελληνικού λαού. Να αποτρέψουμε την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ.
Είναι επιτακτική ανάγκη πλέον να οικοδομηθεί ένα μέτωπο από τις δυνάμεις εκείνες που θα αλλάζουν τους συσχετισμούς στην ΓΕΝ.Ο.Π/ Δ.Ε.Η, θα προσανατολίσει σε πορεία αγωνιστικής διεκδίκησης. Είναι ώρα η Ομοσπονδία να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της με τους εργαζόμενους.       
Το ξεκίνημα μίας πορείας ενίσχυσης της αυτονομίας της από τα κόμματα και την εργοδοσία, με βαθιά ανανέωση προσώπων, με ενίσχυση της δημοκρατικής λειτουργίας των οργάνων της, την τεκμηρίωση και στήριξη της συνδικαλιστικής δράσης, πλήρους διαφάνειας στο εσωτερικό της.
Την μετατροπή της σε ισχυρό εκφραστή των εργατικών συμφερόντων της ΔΕΗ, του κλάδου της ηλεκτρικής ενέργειας και της ανάπτυξης της χώρας μας.

*  Τοποθέτηση στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας.

Επιστροφή