Κυριακή 6 Απριλίου 2008

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΕΩΣ


ΤΡΙΠΟΛΗ - ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

anthropini-poli.gr


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Εγκρίθηκε από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας η προμελέτη «ανάπλασης» της πλατείας Άρεως .
Δυστυχώς επιβεβαιώθηκε η άποψή μας ότι για ένα τόσο σοβαρό έργο που αφορά την πόλη μας ήταν απαραίτητη η διενέργεια ενός πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Το αποτέλεσμα της προμελέτης που εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο είναι σαφώς υποδεέστερο του αναμενόμενου για ένα χώρο με ιδιαίτερη ιστορική, πολεοδομική και αρχιτεκτονική σημασία.
Κατ’ αρχάς θεωρούμε θετικό ότι στην προμελέτη που εγκρίθηκε δεν περιλαμβάνονται προβλέψεις για υπόγειο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων και μόνιμα στέγαστρα κατά μήκος της νότιας πλευράς, όπως προέβλεπε η αρχική προμελέτη. Η απάλειψη των δύο αυτών επιλογών θεωρούμε ότι δεν είναι ανεξάρτητη από την δημόσια κριτική που δέχθηκε το αρχικό σχέδιο της προμελέτης. Βέβαια ο κ. Δήμαρχος δικαιολόγησε την απάλειψη των στεγάστρων, ότι έρχεται σε αντίθεση με σχετική απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας. Αυτό όμως ήταν εξ’ αρχής γνωστό. Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.
Όμως οι θετικές μας επισημάνσεις σταματούν εδώ:
· Η παρέμβαση
στην πλατεία (δυστυχώς δεν πρόκειται για ανάπλαση) γίνεται με αποσπασματικό τρόπο και όχι στα πλαίσια ενός γενικότερου σχεδιασμού (σχέση με ιστορικό κέντρο, πάρκα, επικαιροποιημένη κυκλοφοριακή μελέτη, εφαρμογή μελέτης ποδηλατοδρόμων κ.λ.π ).
· Το κύριο υλικό επίστρωσης της πλατείας (κυβόλιθοι) δεν καλύπτει τις αισθητικές απαιτήσεις για έναν τέτοιο χώρο και δεν εξασφαλίζει τις απαιτούμενες αντοχές.
· Το κόστος επίστρωσης με τα υλικά που προβλέπονται στην προμελέτη είναι υπερβολικό.
· Δεν αιτιολογήθηκε επαρκώς από τον μελετητή σε παρέμβασή μας κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο η μη αποδοχή «χυτού» δαπέδου σε αντικατάσταση των κυβόλιθων.
· Το ενιαίο της πλατείας διασπάται με την πρόβλεψη δενδροστοιχίας κατά μήκος που διαφοροποιεί τη χρήση της.
· Η «ανάδειξη» του αγάλματος Κολοκοτρώνη με περιστοίχησή από δένδρα είναι μάλλον ατυχής.
Είκοσι δύο χρόνια μετά την πρώτη ανάθεση στον ίδιο μελετητή, τρεις φορές, την σύνταξη μελέτης για την ανάπλαση της πλατείας, το τελικό αποτέλεσμα δεν ανταποκρίνεται στο ζητούμενο. Αφού δεν πραγματοποιήθηκε πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, ζητήσαμε και ζητάμε πριν από την έγκριση της οριστικής μελέτης να πραγματοποιηθεί δημόσιος διάλογος με συμμετοχή σχετικών φορέων και πολιτών ώστε η Δημοτική Αρχή να πεισθεί ότι μια άλλη προσέγγιση είναι απαραίτητη για την ανάπλαση της πλατείας.

Τρίπολη 24 - 03 - 08

1 σχόλιο:

Tryphon Odin είπε...

Ωραία ρε παιδιά όλα αυτά με την ανάπλαση, αλλά μήπως ξέρει κανείς μας ένα τέτοιο έργο πόσο θα μας στοιχίσει τελικά;
Μάλλον θα πρέπει να δανειστεί ο δήμος Τρίπολης για να κάνουμε όλα αυτά τα έργα, που μόνο για πεταμένα λεφτά πρόκειται. Όταν μάλιστα γειτονικοί μας Δήμοι μετά κιόλας τις περσινές πυρκαγιές δεν έχουν να στεγάσουν τους δημότες τους, κι εμείς σαν Τρίπολη Πρωτεύουσα πόλη κοιτάμε να κάνουμε πλατείες...

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας.

Επιστροφή