Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ Α.Σ.Π

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ (Α.Σ.Π)

Με τη συγκρότηση της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» θέλουμε να δώσουμε συνέχεια στη μέχρι σήμερα αγωνιστική παρουσία των Νομαρχιακών Παρατάξεων «Αργολίδα Κοινωνία των Πολιτών», «Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Λακωνία», «Αρκάδων Κοινόν», «Αδέσμευτοι και Ενεργοί Πολίτες Κορινθίας» και «Συνεργασία για τη Μεσσηνία», που δραστηριοποιήθηκαν στους Νομούς της Περιφέρειας μας τις τελευταίες τετραετίες.

Στα πλαίσια του θεσμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης οι συνεργαζόμενες παρατάξεις που αποτελούν το κορμό της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» είχαν σημαντική δράση όλα τα προηγούμενα χρόνια για τα προβλήματα των Νομών και της Περιφέρειας. Αναδείξαμε τα προβλήματα της Περιφέρειας, είμαστε παρόντες στους αγώνες που αναπτύχθηκαν όλα αυτά τα χρόνια, για μια βιώσιμη ανάπτυξη της Περιφέρειας, για την προστασία του εισοδήματος των αγροτών, των εργαζομένων και των μικρομεσαίων. Αγωνιστήκαμε για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Η «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» εν όψει των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου καλεί σε συμπόρευση και συνεργασία, όλους τους αγωνιζόμενους πολίτες που συναντηθήκαμε σε κοινούς αγώνες και οράματα, όλες τις αριστερές ριζοσπαστικές και οικολογικές δυνάμεις.

Είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλουμε στην ανάπτυξη μαζικών αγώνων για να ανατραπεί η άνιση σχέση κέντρου - περιφέρειας και να αλλάξει ο συγκεντρωτικός τρόπος διακυβέρνησης, για να μη φορτωθεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου και οι πολίτες της τις συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής και της τρόικας.

Ο «Καλλικράτης», παρά την καθιέρωση της αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, διαχρονικό αίτημα και των 5 συνεργαζόμενων Νομαρχιακών παρατάξεων, δεν είναι δημοκρατική μεταρρύθμιση αφού, δεν καθιερώνει το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής. Δεν αποκεντρώνει αρμοδιότητες του κράτους προς την αυτοδιοίκηση. Δεν ισχυροποιεί την αυτοδιοίκηση, αφού δεν υπάρχει δέσμευση για τη μεταφορά των απαραίτητων οικονομικών πόρων. Απομακρύνει τους πολίτες από τη λήψη των αποφάσεων. Επιπλέον στις σημερινές συνθήκες ιδιότυπης «παράδοσης της χώρας μας στο Δ.Ν.Τ. και την τρόικα, η μείωση των πόρων προς την Αυτοδιοίκηση θα οδηγήσει σε περαιτέρω ιδιωτικοποίηση λειτουργιών της αυτοδιοίκησης και ανοίγει τον δρόμο και για απολύσεις υπαλλήλων, αφού αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του λεγόμενου «προγράμματος σταθερότητας».

Οι Αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου θα γίνουν σε μια περίοδο όπου στη χώρα μας οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι απόμαχοι της δουλειάς, οι μικρές επιχειρήσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου όπως και της Ελλάδας γενικότερα, αντιμετωπίζουν τις εφιαλτικές συνέπειες των πολιτικών που προσδιορίζονται από την κυβερνητική πολιτική, την τρόικα και το Μνημόνιο. Τα εισοδήματα των εργαζομένων έχουν καταρρεύσει, τα δικαιώματα ενός αιώνα καταργούνται με πραξικοπηματικό τρόπο, το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα διαλύεται, η ανεργία καλπάζει, οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση, πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται ένα βήμα πριν το λουκέτο. Η κυβέρνηση χωρίς καμία δημοκρατική νομιμοποίηση και κουρελιάζοντας κάθε έννοια λαϊκής κυριαρχίας έσυρε τη χώρα στο Δ.Ν.Τ., παρέδωσε τη διακυβέρνηση της χώρας στην τρόικα και υπέγραψε ένα μνημόνιο κοινωνικής κατεδάφισης και ξεπουλήματος κάθε δημόσιας επιχείρησης και υποδομής.

Γι’ αυτό στις εκλογές του Νοέμβρη οι πολίτες της Πελοποννήσου θα πρέπει να αποδοκιμάσουν τις πολιτικές του μνημονίου, της τρόικας και της κυβέρνησης και όλους αυτούς που έχουν φέρει την Πελοπόννησο στην κατάσταση που είναι σήμερα.

Η «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» θα είναι ενεργός συμπαραστάτης σε όλους τους αγώνες των εργαζομένων, των αγροτών και των μικρομεσαίων της Πελοποννήσου για να ανατραπούν αυτές οι πολιτικές, που οδηγούν την οικονομία σε βαθιά ύφεση και την κοινωνία σε διάλυση.

Η κατάσταση στη περιφέρεια της Πελοποννήσου σήμερα

Είναι πλέον κοινή διαπίστωση ότι η Πελοπόννησος παρουσιάζει μεγάλα αναπτυξιακά ελλείμματα και έντονες περιφερειακές και ενδοπεριφερειακές ανισότητες.

Βασικά έργα υποδομής λείπουν.

· Σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο δεν υπάρχει και η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταργήσει εντελώς τον σιδηρόδρομο.

· Βασικοί οδικοί άξονες στα κακά τους χάλια. Το εθνικό οδικό δίκτυο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και λόγω της ιδιωτικοποίησής του θα είναι πολύ ακριβό για τους χρήστες.

· Σχέδιο και πολιτικές για μια βιώσιμη ανάπτυξη στον 21ο αιώνα δεν υπάρχει.

· Οι πολιτικές για την προστασία του περιβάλλοντος θεωρούνται για τους κυβερνώντες έλασσον ζήτημα.

· Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων αποτελεί περιβαλλοντική «βόμβα» για την περιφέρεια, αφού εξακολουθούν να λειτουργούν δεκάδες ανεξέλεγκτες χωματερές και να προωθείται η απαράδεκτη περιβαλλοντικά λύση των δεματοποιητών.

· Η δασοπροστασία σχεδόν ανύπαρκτη παρά την τεράστια καταστροφή του 2007.

· Ανύπαρκτη η ορθολογική και περιβαλλοντικά ορθή διαχείριση των υδατικών πόρων, με μεγάλες συνέπειες την έλλειψη και την ποιοτική υποβάθμιση των υδάτων.

· Χωροταξικό σχέδιο ανύπαρκτο.

· Η αγροτική οικονομία βρίσκεται σε κατάρρευση. Οι αγρότες σε απόγνωση και οι αγροτικές περιοχές σε πορεία εγκατάλειψης.

· Η τουριστική ανάπτυξη μονόπλευρη και στρεβλή. Περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους γίνονται στόχος μεγαλοεπενδυτών.

· Πολλά πολιτιστικά μνημεία έτοιμα να καταρρεύσουν.

· Το σύστημα υγείας με σοβαρές ελλείψεις και στις υποδομές και στο προσωπικό.

· Το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ με μεγάλες ελλείψεις.

Για όλη αυτή την κατάσταση που βρίσκεται η Πελοπόννησος, υπάρχουν σοβαρές ευθύνες και στα κόμματα που έχουν κυβερνήσει τη χώρα, αλλά και στους φορείς της αυτοδιοίκησης που είχαν τη διοίκηση των τοπικών υποθέσεων στον α΄ και β΄ βαθμό μέχρι σήμερα.

Προγραμματικοί άξονες

H περιφερειακή πολιτική στη δική μας αντίληψη πρέπει να συμβάλει στην εδαφική και κοινωνική συνοχή και την οικονομική αλληλεγγύη, για να μειώνει τις κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες και να εξασφαλίζει σε όλους τους πολίτες τις απαραίτητες υποδομές και τον κοινωνικό εξοπλισμό για την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής τους.

Η Αριστερά και δυνάμεις της Αυτοδιοίκησης ήταν αυτοί που εδώ και χρόνια προέβαλαν την αναγκαιότητα για αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με αυτοτέλεια και οικονομική αυτάρκεια στο προηγούμενο πλαίσιο. Επιμέναμε και επιμένουμε για Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση η οποία:

Στα πλαίσια του επιτελικού κράτους η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στη νέα θεσμική της διάρθρωση πρέπει να λειτουργεί ως κέντρο σχεδιασμού και συντονισμού της περιφερειακής ανάπτυξης, με αποκεντρωμένους αιρετούς θεσμούς στις Νομαρχίες με προκαθορισμένους ρόλους, πόρους και αρμοδιότητες.

Σε επίπεδο Περιφέρειας, οι κύριες ασκούμενες αρμοδιότητες της πρέπει να αφορούν την αναπτυξιακή πολιτική, τον προγραμματισμό και συντονισμό, τον χωρικό σχεδιασμό και διαχείριση περιοχών (χωροταξία, φυσικό περιβάλλον, υδατικοί πόροι) και την κατασκευή και λειτουργία έργων υποδομής διανομαρχιακού επιπέδου.

Σε επίπεδο Νομού και μέσα από συλλογικές - και όχι μονοπρόσωπες - διαδικασίες σημαντικά κρίνονται τα ζητήματα αρμοδιοτήτων νομαρχιακού επιπέδου, εφαρμογής περιφερειακής αναπτυξιακής πολιτικής, της πολεοδομίας, του περιβάλλοντος, της κοινωνικής πολιτικής (υγεία, κοινωνική φροντίδα, εκπαίδευση, προασπίζοντας τον δημόσιο χαρακτήρα τους), της πολιτικής προστασίας κ.λπ.

Θα εκλέγεται με το σύστημα της απλής αναλογικής, καταργώντας τους καλπονοθευτικούς εκλογικούς νόμους του δημαρχοκεντρικου συστήματος που ισχύουν και που οδηγούν τελικά στη διαφθορά τους ΟΤΑ με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα για την αυτοδιοίκηση.

Ένα τέτοιο πλαίσιο λειτουργίας της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης απαιτεί την κατάργηση των «κρατικών» περιφερειών, όπως προβλέπονται από το σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ. Η ανάπτυξη των αυτοδιοικητικών θεσμών δεν χρειάζεται το «μακρύ χέρι» του κράτους να τους ελέγχει. Αποτελεί προσβολή στην ίδια την Αυτοδιοίκηση.

Η «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» καταθέτει την προγραμματική πρόταση της η οποία βασίζεται σε τέσσερις άξονες:

1. Βιώσιμη Ανάπτυξη με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον, για ένα συνολικά διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης, αξιοποιώντας όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Πελοποννήσου και τις παραγωγικές της δυνατότητες στην κατεύθυνση στήριξης και ανάπτυξης του πρωτογενή και δευτερογενή τομέα με προστασία του περιβάλλοντος, με τουριστική ανάπτυξη συμβατή με τις ανάγκες και τις δυνατότητες της περιοχής, με ανάπτυξη όλων των δημόσιων υποδομών και δημόσιων υπηρεσιών, με υπεράσπιση των κοινωνικών αγαθών ενάντια στην εκποίησή τους και στα ΣΔΙΤ, με στόχο να υπηρετούνται οι ανάγκες του λαού.

2. Διαφάνεια στη διοίκηση και τις πρακτικές της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.

3. Λαϊκή Συμμετοχή με την καθιέρωση θεσμών όπως του συμμετοχικού προϋπολογισμού, των τοπικών δημοψηφισμάτων, της συνεργασίας με τους μαζικούς φορείς της Περιφέρειας.

4. Συμβολή στην ανάπτυξη μαζικών ενωτικών αγώνων και την επίλυση των προβλημάτων της περιφέρειας και των πολιτών της.

Με βάση τους άξονες αυτούς καλούμε όλους και όλες - πρόσωπα, συλλογικότητες και κοινωνικές πρωτοβουλίες - σε συσπείρωση έτσι ώστε να αγωνιστούμε όλοι μαζί:

Για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην εργασία, τα εργασιακά δικαιώματα, το εισόδημα των αγροτών, την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Περιφέρειας.

Για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της νέας γενιάς σε δουλειά και μόρφωση.

• Για να μην οδηγηθούμε στη σταδιακή «ευθανασία» του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου και του ΤΕΙ.

Για να αποτρέψουμε την κατάρρευση της κοινωνικής συνοχής.

Για την αναβάθμιση του δημοσίου Συστήματος Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Για να αγωνιστούμε ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και τις συνέπειες τους. Κεντρικά θέματα την περίοδο αυτή, η δημιουργία πλατιού κινήματος για την αποτροπή της περικοπής των επιδοτήσεων στη γεωργία και την ιδιωτικοποίηση των μονάδων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη.

Για μείωση του κόστους των διοδίων με προοπτική κατάργησής τους.

Για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Περιφέρειας αξιοποιώντας τους διαθέσιμους πόρους, με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Για να διεκδικήσουμε περιφερειακή πολιτική και κλαδικές πολιτικές για τα βασικά αγροτικά προϊόντα της Πελοποννήσου (λάδι, ελιές, κρασί, εσπεριδοειδή, σύκα, σταφίδα, κτηνοτροφία, αλιεία κ.λπ.).

Για να διεκδικήσουμε την υλοποίηση των βασικών έργων υποδομής

Ø σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο

Ø σύγχρονο δημόσιο περιφερειακό οδικό δίκτυο

Ø ορθή περιβαλλοντικά διαχείριση των απορριμμάτων και των υγρών αποβλήτων

Ø ορθή περιβαλλοντικά διαχείριση των υδατικών πόρων

Ø χωροταξικό σχεδιασμό της Περιφέρειας

Ø ενεργειακό σχεδιασμό και την ορθολογική ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη Πελοπόννησο

Για να υπερασπιστούμε το φυσικό περιβάλλον και να αποτρέψουμε τα σχέδια υποβάθμισής του.

Για να αξιοποιήσουμε με ορθό περιβαλλοντικό τρόπο τον φυσικό πλούτο.

Για τον περιβαλλοντικό εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του εργοστάσιου Μεγαλόπολης και τη λειτουργία του με συνδυασμένη καύση λιγνίτη, φυσικού αερίου και αγροτικών υποπροϊόντων.

Για να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε την πολιτιστική κληρονομιά της Πελοποννήσου.

Για να διεκδικήσουμε και να επιβάλουμε τη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων.

Για να αγωνιστούμε για άμεση έξοδο της χώρας μας από τον καταστροφικό μηχανισμό Ε.Ε.- Δ.Ν.Τ. και άμεση ακύρωση όλων των κατεδαφιστικών μέτρων που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο του μνημονίου.

Η αιρετή Περιφέρεια της Πελοποννήσου χρειάζεται μια κίνηση που θα συσπειρώνει όλες τις ζωντανές δυνάμεις της περιοχής, που θα παρεμβαίνει και θα αγωνίζεται και μέσα από το θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, θα ενεργοποιεί και θα κινητοποιεί τους φορείς και τα κινήματα πολιτών για να υπάρξει μια άλλη πορεία της Πελοποννήσου. Μια πορεία που θα χαρακτηρίζεται από τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, τη Διαφάνεια και τη Λαϊκή Συμμετοχή και την αγωνιστική ενωτική δράση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας.

Επιστροφή